Dorota Sylwia Żyżelewicz, znana z nazwiska panieńskiego jako Karwaszewska, to wybitna postać w dziedzinie technologii żywienia. Urodziła się 27 sierpnia 1970 roku w Szubinie, co czyni ją jednym z ważniejszych ekspertów w swojej dziedzinie w Polsce.
Obecnie pełni funkcję profesora na Politechnice Łódzkiej, gdzie angażuje się w rozwijanie wiedzy i umiejętności studentów oraz prowadzenie badań naukowych związanych z żywnością i jej wpływem na zdrowie człowieka.
Życiorys
Dorota Żyżelewicz zdobyła maturę w 1989 roku w III Liceum Ogólnokształcącym we Włocławku. W latach 1990–1995 studiowała technologię żywności oraz żywienie człowieka na Wydziale Chemii Spożywczej i BiotechnologiiPolitechniki Łódzkiej, gdzie uzyskała tytuł magistra na podstawie pracy pt. „Wpływ składu i czasu konszowania na właściwości reologiczne polewy kakaowej”. W 2005 roku uzyskała doktorat, broniąc pracę na temat „Wpływ składu surowcowego na właściwości mas czekoladowych” pod kierunkiem promotor Ewy Nebesny.
W 2015 roku zdobyła habilitację, przedstawiając dzieło pt. „Bioaktywne składniki w półproduktach i wyrobach cukierniczych”. Dwa lata później, w 2021 roku, została uhonorowana tytułem profesora nauk rolniczych, specjalizując się w technologii żywności oraz żywieniu.
Bezpośrednio po zakończeniu studiów, Żyżelewicz rozpoczęła pracę jako główny technolog w zakładzie PPHU „Bomilla” produkującym słodycze we Włocławku. W 1996 roku objęła stanowisko asystentki w Zakładzie Technologii Skrobi i Cukiernictwa na swoim macierzystym Wydziale. Od 2019 roku pracuje jako profesor uczelni.
Jest aktywną członkinią Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności od 1996 roku, a także Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk w Wydziale II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN, do którego dołączyła w 2016 roku. W 2019 roku zyskała przynależność do Functional Food Foundation, czyli Fundacji Żywności Funkcjonalnej.
Dorota Żyżelewicz została wyróżniona wieloma nagrodami, w tym nagrodą Polmos Żyrardów za pracę doktorską w 2006 roku oraz Brązowym Medalem za Długoletnią Służbę w 2010 roku. Otrzymała również Medal Komisji Edukacji Narodowej w 2013 roku oraz liczne nagrody rektora Politechniki Łódzkiej.
Przypisy
- Postanowienie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 22.04.2021 r. nr 115.12.2021 w sprawie nadania tytułu profesora (M.P. z 2021 r. poz. 488).
- Dr hab. inż. Dorota Sylwia Żyżelewicz (Karwaszewska), [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska [dostęp 31.05.2021 r.]
- Dorota Żyżelewicz, Autoreferat z opisem osiągnięć naukowych związanych z postępowaniem habilitacyjnym [online], binoz.p.lodz.pl, 2014 [dostęp 31.05.2021 r.]
- Dorota Żyżelewicz [online], PŁ – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, 31.05.2021 r. [dostęp 31.05.2021 r.]
Oceń: Dorota Żyżelewicz